Μεγάλη Παρασκευή σε Πόρο και Ύδρα: Η θαλάσσια αύρα στην κορύφωση του θείου δράματος

DSC_0075

Όσοι επιλέγουν να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα στα δύο από τα γραφικότερα νησιά του Σαρωνικού, τον Πόρο και την Ύδρα, έχουν την δυνατότητα να ζήσουν μια εντυπωσιακή, συγκινητική και αξέχαστη εμπειρία την Μεγάλη Παρασκευή.

Η συνάντηση των Επιταφίων στις πλατείες των δυο νησιών, προκαλεί δέος και συγκίνηση. Ταυτόχρονα, η ναυτική παράδοση του Πόρου και της Ύδρας, προσφέρει δύο μοναδικά θρησκευτικά δρώμενα.

Λαοθάλασσα στην συνάντηση των Επιταφίων του Πόρου και στην θαλάσσια περιφορά του Επιταφίου του Ευαγγελισμού

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, κάτω από το σύμβολο του Πόρου το ρολόι, έδωσαν χιλιάδες πιστοί το παρόν στην εντυπωσιακή συνάντηση των Επιταφίων στον Πόρο.

DSC_0123

Οι Επιτάφιοι των τεσσάρων ενοριών του νησιού συναντήθηκαν στις 9:30 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην κεντρική πλατεία Ηρώων του Πόρου, ακολουθούμενοι από λαοθάλασσα πιστών, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα, στο γραφικό νησί.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος του νησιού Γιάννης Δημητριάδης, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Αρχηγός Στόλου του Π.Ν. Αντιναύαρχος Γιάννης Παυλόπουλος και ο Διοικητής ΣΕΘΑ Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, οι οποίοι μάλιστα, ντυμένοι με τις επίσημες στολές τους, κρατούσαν τον Επιτάφιο του Ι.Ν. Αγ. Νικολάου του Στρατοπέδου Κ.Ε.Πόρος.

DSC_0133-2

Την συνάντηση των Επιταφίων ακολούθησε η καθιερωμένη δια θαλάσσης αποχώρηση του Επιταφίου του Ι.Ν. Ευαγγελισμού, με παραδοσιακά γρι – γρι και πομπή αλιευτικών και επιβατηγών λέμβων, η οποία διέπλευσε το κανάλι Πόρου – Γαλατά.

Την κατανυκτική ατμόσφαιρα λάμπρυνε επίσης η παρουσία της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Πόρου, αλλά και οι πολυπληθείς χορωδίες των τεσσάρων εκκλησιών.

Φωτογραφίες Σάββας Μαρώτος.

Η συνάντηση των Επιταφίων της Ύδρας

Σε κλίμα συγκίνησης και μεγάλης κατάνυξης και με κοσμοσυρροή έγινε η κορύφωση του θείου δράματος στην Ύδρα.

Εκατοντάδες πιστοί, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες,  συμμετείχαν με ευλάβεια στην ακολουθία του Επιταφίου  και στην περιφορά του, από κάθε ενορία του νησιού μας.

ydra_pasxa_17_9

Οι επιτάφιοι περίτεχνα στολισμένοι και με λουλούδια που μοσχοβολούσαν, συγκεντρώθηκαν όπως πάντα έξω από την Μητρόπολη και ο κόσμος ζώντας τη μέρα αυτή του μεγάλου πένθους για τη Χριστιανοσύνη προσμένει τώρα τη Θεία Ανάσταση.

ydra_pasxa_17_3

Το πρωί της Μ. Παρασκευής έγινε η τελετή της Αποκαθήλωσης του Ιησού Χριστού.

Στιγμιότυπα από την Αποκαθήλωση και τον επιτάφιο της Μητρόπολης καθώς και τη συνάντηση όλων των επιταφίων των ενοριών στην παραλία της Ύδρας έξω από την Μητρόπολη Ύδρας μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες της Ελένης Χριστοδούλου στη «Φωνή της Ύδρας».

Ο θαλασσινός Επιτάφιος στα Καμίνια

Ο Θαλασσινός Επιτάφιος στα Καμίνια της Ύδρας  είναι ένα πολύ παλαιό θρησκευτικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ύδρα.

17903494_1493533194013733_6649966561597664819_n

Ο Θαλασσινός Επιτάφιος του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου αφού πρώτα πέρασε από τα γραφικά δρομάκια του νησιού, κατέληξε στο λιμανάκι των Καμινίων όπου μπήκε  μέσα στη θάλασσα, για να ευλογηθούν τα νερά και να έχουν καλά ταξίδια οι ναυτικοί μας!

17759954_1493520227348363_8226316853604438222_n

Παρουσία των Αρχών του τόπου αλλά και εκατοντάδων πιστών που είχαν κατακλύσει ασφυκτικά το μικρό ψαρολίμανο του Καμινιού τελέστηκε  σε κατανυκτική ατμόσφαιρα η τελετή με τον Επιτάφιο να μπαίνει στη θάλασσα.

Δείτε στιγμιότυπα από τις φωτογραφίες του Σπήλιου Σπηλιώτη, στην ιστοσελίδα «Ύδρας Πολιτεία».

Βρίσκονται: ΕνημέρωσηΠΟΡΟΣΥΔΡΑ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.