Αίγινα: Ανάπλαση της Παραλίας µε εξ ολοκλήρου χρηµατοδότηση

f3

Το χαµένο κάλλος της φαίνεται πως θα ανακτήσει µετά το καλοκαίρι η Παραλία της Αίγινας, εφόσον υλοποιηθεί η µελέτη για την αντικατάσταση των µεταλλικών κατασκευών, που επί 7 χρόνια αλλοίωσαν εντελώς την εικόνα του νησιού.

Της Σίλας Αλεξίου

Tο παραλιακό µέτωπο της Αίγινας, χωρίς πρόσθετες κατασκευές, όπως το ζωγράφισαν µεγάλοι καλλιτέχνες, αποτυπώνεται σε µελέτη του Δήµου Αίγινας, η οποία, σύµφωνα µε τις διαβεβαιώσεις του δηµάρχου, πρόκειται σύντοµα να υλοποιηθεί. Η ανάπλαση της Παραλίας του νησιού, της πρώτης εικόνας που αντικρίζει ο επισκέπτης, θα χρηµατοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς ήδη ο Δήµος Αίγινας εξασφάλισε για τον σκοπό αυτόν το ποσό των 400.000 ευρώ. Η σχετική µελέτη, που εκπονήθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του ήµου, εγκρίθηκε από τους αρµόδιους φορείς και, ως εκ τούτου, δεν µένει παρά να δροµολογηθούν οι διαδικασίες υλοποίησής της. «Τον Οκτώβριο, αφού προηγουµένως ενηµερωθούν οι ιδιοκτήτες των καταστηµάτων που έχουν πρόσθετες κατασκευές για τη σκοπιµότητα του έργου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες» δηλώνει στο SM ο δήµαρχος Αίγινας Δηµήτρης Μούρτζης, υπενθυµίζοντας ότι η ανάπλαση της Παραλίας µε την αποµάκρυνση των µεταλλικών κατασκευών αποτέλεσε προεκλογική του δέσµευση.

f2_16plat

Οι εν λόγω µεταλλικές κατασκευές τοποθετήθηκαν µε την άδεια του Δήµου Αίγινας επί δηµαρχίας Τάκη Κουκούλη το καλοκαίρι του 2010, λίγο πριν από τις δηµοτικές εκλογές και εν πολλοίς στοίχισαν στον τότε δήµαρχο τη µη επανεκλογή του. Και αυτό γιατί εκείνοι που ωφελήθηκαν (σ.σ. οι ιδιοκτήτες καταστηµάτων της Παραλίας που υπερδιπλασίασαν τα τραπεζοκαθίσµατά τους, αποκτώντας πρόσθετο κλειστό χώρο επί του πεζοδροµίου) ήταν σαφώς λιγότεροι όσων ενοχλήθηκαν από τη βάρβαρη παρέµβαση στο οικιστικό περιβάλλον του νησιού.

Από τότε έως σήµερα έχει γίνει πολύς λόγος για την εικόνα της Παραλίας µε αφορµή τις επίµαχες κατασκευές, αν και η επέκταση των παραλιακών καφέ και εστιατορίων µε τη δηµιουργία ζεστών χώρων εκτός του κυρίως καταστήµατος εξυπηρέτησε κατά κόρον τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αίγινας κατά τη χειµερινή περίοδο. «Η ανάπλαση της Παραλίας είναι και για το καλό των ιδιοκτητών των καταστηµάτων. Η υπάρχουσα κατάσταση δεν ικανοποιεί πλέον ούτε τους ίδιους, γιατί εισπράττουν τη δυσαρέσκεια του κόσµου, και κυρίως των επισκεπτών» µας λέει ο δήµαρχος, ευελπιστώντας ότι η πρωτοβουλία του ήµου να δώσει τέλος στην ασχήµια της Παραλίας δεν θα συναντήσει εµπόδια εκ µέρους των άµεσα ενδιαφεροµένων.

f1_16plat

Σύµφωνα µε τη µελέτη, οι µεταλλικές κατασκευές θα αντικατασταθούν από ξύλινες πέργκολες σε συνδυασµό µε πάνινες τέντες. Η κατασκευή θα είναι πολύ απλή και δεν θα επιβαρύνει καθόλου τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ωστόσο κατέβαλαν σςαφρόνητο ποσό για να τοποθετήσουν τις κατασκευές, που θα κληθούν τώρα να αποµακρύνουν. Σηµειώνεται πάντως ότι αρκετά καταστήµατα της Παραλίας, όπως τα παραδοσιακά καφενεία και ουζερί καθώς και αρκετά καφέ, προτίµησαν να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους µε την κλασική πάνινη τέντα και να µην καταστρέψουν το νησιώτικο τοπίο, σε βάρος των συµφερόντων τους.

Αυτό όµως είχε τελικά ως αποτέλεσµα την αύξηση της πελατείας, που επικρότησε την επιλογή τους. Άλλωστε, το λιµάνι της Αίγινας σπανίως βάλλεται από σφοδρούς ανέµους και, σε περιπτώσεις µεγάλης κακοκαιρίας, ο κόσµος συνηθίζει να µένει στο σπίτι του. Η οµορφιά του παραλιακού µετώπου της Αίγινας, που θα αποκαλυφθεί µετά την αποµάκρυνση των κατασκευών, σε συνδυασµό µε το ήπιο κλίµα του νησιού, είναι βέβαιο ότι θα αποζηµιώσουν άµεσα τους καταστηµατάρχες, οι οποίοι θα πρέπει να προτάξουν το συµφέρον του νησιού, ανα- θεωρώντας κάθε περί του αντιθέτου σκέψη τους.

Βρίσκονται: ΑΙΓΙΝΑΕνημέρωση

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.