Ύδρα: Άνοιξε τις πόρτες της η Οικία – Ατελιέ του Παναγιώτη Τέτση (φωτογραφίες)

f2_16plat

Έναν χρόνον από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου και ακαδηµαϊκού Παναγιώτη Τέτση, η Οικία – Ατελιέ του, που βρίσκεται στην Ύδρα, άνοιξε τις πόρτες της για να δεχθεί το κοινό.

Από την Ελένη Χριστοδούλου

O Μεγάλος Yδραίος Zωγράφος από το 2007 είχε παραχωρήσει στην Iστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (Εθνικό στορικό Μουσείο) το σπίτι των παππούδων του στο νησί, µε σκοπό να δηµιουργηθεί ένα µουσείο για να στεγάσει το ατελιέ και τα έργα του. Το σπίτι είναι µια τυπική υδραίικη κατοικία του 19ου – αρχών του 20ού αι., το οποίο µάλιστα χρησίµευε και για τις επαγγελµατικές δραστηριότητες της οικογένειας, στεγάζοντας στο ισόγειο ένα κηροπλαστείο και ένα µπακάλικο-ταβερνείο. Σκοπός της Iστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, σύµφωνα και µε τη θέληση του ζωγράφου και δωρητή, ήταν η συντήρηση και η ανάδειξη του σπιτιού στο σύνολό του τόσο η οικογενειακή κατοικία, το µπακάλικο του ισογείου και η αποθήκη κρασιού στο υπόγειο, τα οποία διατηρούνται άθικτα έως σήµερα, όσο και το ατελιέ του ζωγράφου και τα έργα του στον όροφο.

f1_16plat

Σήµερα, µετά την τεκµηρίωση της οικίας και του περιεχοµένου της, τα έργα του καλλιτέχνη και τα αντικείµενα του σπιτιού (έπιπλα, σκεύη, πίνακες, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικά αντικείµενα, αρχειακό υλικό, υλικά του ατελιέ και περιεχόµενο του µαγαζιού, συσκευασίες, ζυγαριές, εργαλεία, υλικά κηροπλαστείου κ.ά.) παρουσιάζονται µε τρόπο ώστε να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του συνόλου. Ο Τέτσης, που έζησε στο νησί τα παιδικά του χρόνια, είχε συνδέσει τις πρώτες του επαφές µε τη ζωγραφική και τον κόσµο της τέχνης µε το σπίτι αυτό.

f4_16plat

Από τα τέλη της δεκαετίας του 0 και έως πρόσφατα δούλευε στο παλιό αυτό σπίτι, έχοντας µετατρέψει τη σάλα του ορόφου σε ατελιέ. Η σχέση του ζωγράφου µε τη γενέτειρά του παρέµενε έως το τέλος στενή και ξεχωριστή. Την αγάπη του για το νησί µετέδιδε πάντα και στους µαθητές του από τη Σχολή Καλών Τεχνών, τους οποίους έφερνε κάθε χρόνο στο Παράρτηµα της Σχολής στην δρα, φιλοξενώντας τους συχνά και στο συγκεκριµένο σπίτι.

f3_16plat

Η λειτουργία της Οικίας Ατελιέ Τέτση, η οποία βρίσκεται σε µικρή απόσταση από την στορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, δηµιουργεί, σε συνδυασµό και µε τη γειτονική εκκλησία της παπαντής, έναν µικρό πολιτιστικό πυρήνα σε µια σχετικά αποµακρυσµένη γειτονιά της πόλης της δρας, µε ιδιαίτερα αξιόλογα κτίρια, που φωτίζουν ποικίλες και διαφορετικές πτυχές της µοναδικής τοπικής παράδοσης και ιστορίας. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα µπορεί κανείς να επισκεφθεί τον όµορφο χώρο καθηµερινά 10.00-16.00.

Βρίσκονται: ΥΔΡΑ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.