Στροφή του Περιφερειακού Συμβουλίου υπέρ της δημιουργίας ΠΟΑΥ στον Σαρωνικό

periferiako_sumboulio_attikis

Αδιανόητη στροφή 180 μοιρών έκανε η Περιφερειακή Αρχή, λαμβάνοντας θέση υπέρ της δημιουργίας βιομηχανικής ζώνης Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο και όχι μόνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του porosnews.gr, στις 25 Απριλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Αθ. Αναγνωστόπουλου, και με αφορμή την αρνητική γνωμοδότησή του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μετεγκατάσταση των δύο ιχθυοτροφείων της ΣΕΛΟΝΤΑ από τον Βιολογικό Καθαρισμό στην θέση «Βράχος Παπανικόλα», αποφάσισε ότι «θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διαδικασιών έκδοσης των ανάλογων Προεδρικών Διαταγμάτων για την έγκριση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ. )». (Απόφαση 150/2017)
Όπως είναι γνωστό, ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στον Σαρωνικό (δηλαδή συγκέντρωση και λειτουργία σε βιομηχανική κλίμακα δεκάδων ιχθυοτροφείων σε τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες παράκτιες ζώνες, στις οποίες θα αποκλείεται η προσέγγιση κάθε άλλου χρήστη) προβλέπεται στον Πόρο, στα Μέθανα, στην Σαλαμίνα, στα Μέγαρα και στην ζώνη από τα Λουτρά Ελένης μέχρι την Επίδαυρο, ενώ πουθενά στον Σαρωνικό δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση ιχθυοτροφείων ακόμα και εκτός Π.Ο.Α.Υ.
Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής έχει εδώ και έναν χρόνο στα χέρια της την Μελέτη δημιουργίας της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου και πλέον, χωρίς να κρατάει κανένα πρόσχημα, ζητάει ανοικτά από την Πολιτεία την θεσμοθέτησή της.
Θυμίζουμε βέβαια ότι προεκλογικά τα τοπικά στελέχη του Σύριζα, οι βουλευτές και πολιτευτές του και το ίδιο το κόμμα επισήμως, όταν δεν ασκούσαν διοίκηση έβγαιναν στους δρόμους και διαδήλωναν κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών (το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2011 από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου), το οποίο χαρακτήριζαν πραξικοπηματικό και καταστροφικό, ζητώντας την ακύρωσή του. Μάλιστα, ακόμα και η διοίκηση Σγουρού, η οποία κατά τ΄ άλλα ευνοούσε την δραστηριότητα των ιχθυοτροφείων, είχε λάβει Απόφαση με την οποία ζητούσε την αναστολή του Χωροταξικού στην Περιφέρεια Αττικής και γνωμοδοτούσε κατά της δημιουργίας νέων μονάδων.
Από την άλλη, πρωτοστάτες των κινητοποιήσεων κατά των ιχθυοτροφείων έως το 2014 ήταν ο σημερινός Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης και ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Χατζηπέρος. Μετά τις εξελίξεις αυτές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση και των δύο.
Επισημαίνεται ότι ο κ. Χατζηπέρος απουσίαζε από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την ψήφιση της απαράδεκτης Απόφασης, αλλά η Απόφαση αφορούσε στην περιοχή αρμοδιότητάς του και μάλιστα για ένα θέμα το οποίο γνωρίζει καλά και δύσκολα μπορεί να υποτεθεί ότι δεν ήταν γνώστης του περιεχομένου της, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή κάποια διαφοροποίησή του από την Περιφερειακή Αρχή.
Σε ό,τι αφορά τον Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου με Απόφασή του, από το 2015 έχει ζητήσει την απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων από τον Πόρο, σύμφωνα με το porosnews.gr ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ανέφερε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει αποστείλει σχετικά έγγραφα στην Περιφερειακή αρχή, ζητώντας της να λάβει αντίστοιχη θέση. Αντί για αυτό, ωστόσο, η Περιφέρεια έλαβε ακριβώς την αντίθετη θέση.

Βρίσκονται: ΑττικήΕνημέρωσηΠΟΡΟΣΣΑΛΑΜΙΝΑΤΡΟΙΖΗΝΑ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.