Ύδρα: Εγκαινιάστηκε στο ΙΑΜΥ η έκθεση-αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο

DSC_0503

Mε μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας η έκθεση-αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη με τίτλο: “Νίκος Κούνδουρος, Μάρτυρες στο Κάδρο”. Το πολυπληθές κοινό είχε την τύχη να θαυμάσει έργα από τον χρωστήρα του αείμνηστου καλλιτέχνη που μέχρι το τέλος της ζωής του ζωγράφιζε, έχοντας μετατρέψει το σπίτι του σε χώρο ζωγραφικής. Παρόλο το φευγιό του όμως, όπως δήλωσε η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, Ντίνα Αδαμοπούλου: “Ο Νίκος Κούνδουρος ξαναζεί μέσα από τα έργα του εδώ στην Ύδρα και στο Μουσείο μας”.

Τόνισε δε, ότι πρώτο το ΙΑΜΥ, μετά την σημαντική απώλεια του καλλιτέχνη, παρουσίασε έργα του και ευχαρίστησε τη σύζυγό του Σωτηρία Κούνδουρου, τον Χρήστο Μαργαρίτη και τον Γιώργο Μυλωνά.

Επιπλέον η κα Αδαμοπούλου υπογράμμισε ότι γνώριζε τον μεγάλο Έλληνα Σκηνοθέτη και σημείωσε εμφατικά ότι ο Νίκος Κούνδουρος, “ήξερε να παλεύει με τα δύσκολα, με τις χίμαιρες και τις αντιξοότητες, που τις αντιμετώπιζε και έβγαινε νικητής.”

DSC_0480

Για τον Νίκο Κούνδουρο μίλησε επίσης ο στενός συνεργάτης του, Νίκος Καβουκίδης Διευθυντής Φωτογραφίας, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του επισημαίνοντας ότι μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, ήταν ενεργός, και ανέφερε ότι έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ με ανέκδοτο υλικό για τη σχέση του Κούνδουρου στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα Δεκεμβριανά και τη Μακρόνησο, όπου θα προβληθεί στις αίθουσες τον Οκτώβριο και φέρει τον τίτλο “Μνήμες”.

Για τον καλό φίλο και συνεργάτη ανέφερε επίσης ότι ήταν επίτιμος Πρόεδρος της Ταινιοθήκης Ελλάδος, και τόνισε τη μεγάλη του προσφορά στον χώρο της τέχνης και του Κινηματογράφου.

DSC_0515

Για τον μεγάλο σκηνοθέτη μίλησαν επίσης ο Χρήστος Μαργαρίτης και ο Γιώργος Μυλωνάς.

Αίσθηση προκάλεσε το υπέροχο έργο της έκθεσης, πάνω σε παλέτα, το οποίο εικονίζει τον Νίκο Κούνδουρο σε ηλικία 16 ετών μαζί με τα πινέλα του, όταν σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Ενώ το έργο του, που χαρακτηρίστηκε ως ζωντανό βιογραφικό του, ήταν αυτό που δεσπόζει στο βάθος της αίθουσας του ισογείου, που απεικονίζει τον Λαό της Κρήτης δίπλα στους αποστόλους και τους πρώτους δεσποτάδες. Πρόκειται για μια πιστή αναπαραγωγή αφιερωμένη στη συλλογή εικόνων Βελιμέζη, από μια δική του αγιογράφηση σε ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόδωρος Θεοδοσίου, ο π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, ο πρ. Δήμαρχος Κώστας Αναστόπουλος, ο Λιμενάρχης Ύδρας Γιώργος Μανδαλάκης, ο Διοικητής της ΑΕΝ Ευάγγελος Δανόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Λασκαρίδη, Πάνος Λασκαρίδης, ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας και πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο ισόγειο και τον δεύτερο όροφο του Μουσείου και η διάρκειά της είναι έως τις 02 Ιουλίου 2017
Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά 9:00 – 16:00
Θερινή Περίοδος: 9:00 – 16:00 & 19:30 – 21:30
Επιμέλεια – Οργάνωση: MVN Consultans – Γιώργος Μυλωνάς

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Φωνή της Ύδρας

Βρίσκονται: ΕνημέρωσηΥΔΡΑ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.