Ο θησαυρός της Κατασκήνωσης της Βαγίας

P7040996

Αφιέρωµα στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας – Σπετσών και Αιγίνης.

Του Γιώργου Μπήτρου

Συµπληρώνονται 50 χρόνια αδιάκοπης και επιτυχηµένης λειτουργίαςτων Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας – Σπετσών και Αιγίνης. Η λειτουργία των Κατασκηνώσεων αποτέλεσε ένα από τα πρωταρχικά σχέδια και όνειρα του πρωτοπόρου στον τοµέα αυτό Μητροπολίτη Ιερόθεου Τσαντίλη, που µετά την εκλογή του προχώρησε στη λειτουργία Κατασκηνώσεων, αρχικά στην περιοχή «Κουβέρτα» Ερµιονίδος, στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

003

Κατόπιν δηµιουργήθηκαν οι κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στον Πόρο, στην περιοχή «Στάνες», λίγο πιο πάνω από την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, και στην Αίγινα, στην περιοχή «Τούρλος». Από τότε µέχρι σήµερα οι Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως Ύδρας έχουν διαγράψει µια µεγάλη και λαµπρή ιστορία στον χώρο των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων, φιλοξενώντας χιλιάδες παιδιά, αγόρια και κορίτσια, από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τις περιοχές της Μητροπόλεως αλλά και από το Λεκανοπέδιο των Αθηνών. Παράλληλα, προσέφεραν µεγάλες υπηρεσίες στη διαπαιδαγώγηση των κατασκηνωτών και ανέδειξαν µεγάλες προσωπικότητες στον εκκλησιαστικό χώρο, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

10464009_10203652753132854_8700736396659390261_n
Για πολλές δεκαετίες διοργανώνονταν παράλληλα κατασκηνωτικές περίοδοι στον Πόρο για τα αγόρια και στην Αίγινα για τα κορίτσια. Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν µόνο οι κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Αίγινας στον Τούρλο της αγίας, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις προβλεπόµενες άδειες λειτουργίας µιας κατασκήνωσης. Η περιοχή στην οποία λειτουργούν έχει παραχωρηθεί από το Ύπουργείο Άµυνας.

Ανήκει στη στρατιωτική περιοχή του Κέντρου Λήψης Σηµάτων Αίγινας, σε µια πλευρά του νησιού όπου κυριαρχούν το πευκοδάσος, οι µικροί κέδροι και τα σκίνα, αλλά και η απεραντοσύνη του γαλάζιου της θάλασσας. Ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίµ συνεχίζει σήµερα µε ζήλο το έργο του προκατόχου του, όντας και ο ίδιος κάποτε δυναµικό στέλεχος των Κατασκηνώσεων.

Μεγάλος αρωγός στο έργο του οι ιερείς που διακονούν, τα στελέχη που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους, αλλά κυρίως η Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου, ο µεγάλος χορηγός της λειτουργίας των Κατασκηνώσεων. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε και πλέον παιδιά και νέους κάθε χρόνο να αποκτήσουν την κατασκηνωτική εµπειρία. Οι κατασκηνωτές από όλο τον Αργοσαρωνικό, γοητευµένοι από τον χώρο, που θυµίζει έντονα σελίδες και περιγραφές από τον «Θησαυρό της αγίας», ανανεώνουν κάθε χρόνο το κατασκηνωτικό ραντεβού τους στην Αίγινα.

P7071016

Μέσα στις σκηνές, κάτω από τον ίσκιο των πεύκων και δίπλα στο κύµα, ξεδιπλώνεται έντονα η κοινοτική – συλλογική – κατασκηνωτική – εκκλησιαστική ζωή, που δηµιουργεί µεγάλες φιλίες και βαθιές εµπειρίες. Οι Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις, που λειτουργούν σε πολλές µητροπόλεις της Ελλάδος, είναι ένας θεσµός πολλών δεκαετιών, αξεπέραστος για την προσφορά του, µοναδικός για τις υπηρεσίες του και πρωτοποριακός, γιατί συµβάλλει όχι µόνο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και στην κοινωνικοποίηση και ένταξή του µέσα στην οµάδα των συνοµηλίκων του.

Παράλληλα, οι κατασκηνώσεις αυτές συµβάλλουν στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας και στην καλλιέργεια του χαρακτήρα του παιδιού, µε τη µετάδοση των αληθειών της Ορθοδόξου πίστης, µε τις λατρευτικές ευκαιρίες, µε τις συζητήσεις και παρουσιάσεις θεµάτων, µε τη γνωριµία µε την Ελληνική Παράδοση και µε την ανάπτυξη των ιδεών της άµιλλας, της αλληλεγγύης, του πνεύµατος προσφοράς και διακονίας, στις ώρες του παιχνιδιού και της ψυχαγωγίας.

Η Χριστιανική κατασκήνωση αγκαλιάζει το παιδί για κάποιες ηµέρες του καλοκαιριού, δίνοντάς του την ευκαιρία να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο των διακοπών ευχάριστα και εποικοδοµητικά, τροφοδοτώντας το µε πνευµατικά εφόδια για µια ολόκληρη ζωή.

Βρίσκονται: ΑΙΓΙΝΑΕνημέρωσηΠΟΡΟΣΣΠΕΤΣΕΣΤΡΟΙΖΗΝΑΥΔΡΑ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.