Σπέτσες: Από παράδεισος… στάχτη η Ξυλοκέριζα

f3_37plat

Η µεγάλη φωτιά άφησε πίσω της στάχτη και εικόνες καταστροφής, καίγοντας 2.500 στρέµµατα από το πανέµορφο δάσος του νησιού, ενώ κίνησε τις υποψίες όλων για εµπρησµό.

Του Μπάµπη Κανατσίδη

Φωτογραφία Κεντρική: Ναταλία Τσουκαλά

Φωτογραφίες: Πέτρος Δαμδημόπουλος 

Δασική έκταση 2.500 στρεµµάτων έγινε στάχτη στις πανέµορφες Σπέτσες. Την Τρίτη 1η Αυγούστου, η µεγάλη πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό άκρο των Σπετσών άφησε πίσω της εικόνες θλίψης και καταστροφής. Για «δόλια ενέργεια» κάνουν λόγο οι παράγοντες και οι κάτοικοι του νησιού. Η φωτιά, που ξεκίνησε το µεσηµέρι της Τρίτης 1/8, από την περιοχή των Αγίων Αναργύρων επεκτάθηκε αµέσως, λόγω των ισχυρών ανέµων, οι οποίοι άλλαζαν συνεχώς την πορεία της, αρχικά προς την παραλία της υλοκέριζας και στη συνέχεια προς την ενδοχώρα του νησιού και την περιοχή του Προφήτη Ηλία, κάνοντας δύσκολη την κατάσβεσή της.

f=8

Από την πρώτη στιγµή, υπήρξε άµεση κινητοποίηση για να τεθεί σε έλεγχο, τόσο από το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιµάκιο Σπετσών, εθελοντές και επισκέπτες του νησιού, όσο και από το Ύπουργείο Προστασίας του Πολίτη, µε επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάµεις.

Συγκεκριµένα, για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν δυνάµεις της Πυροσβεστικής αποτελούµενες από οχήµατα µε πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τµήµα άτοµα, ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς και ιδιωτικό βυτιοφόρο. Αρχικά, η φωτιά κινήθηκε ανεξέλεγκτα, φτάνοντας µέχρι την παραλία της Ξυλοκέριζας, καίγοντας την περιοχή Χοντρόκαβο, ενώ στη συνέχεια το πύρινο µέτωπο κατευθύνθηκε προς την ορεινή περιοχή του Προφήτη Ηλία.

f6

Εκτός από τη µεγάλη δασική έκταση, η φωτιά προκάλεσε ζηµιές σε αγροτικές εκτάσεις, ενώ απειλήθηκαν και κατοικίες, οι οποίες ευτυχώς διασώθηκαν. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό µερικό έλεγχο γύρω στις  το βράδυ της Τρίτης, ενώ τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο γύρω στις το πρωί της Τετάρτης, µετά από τις ολονύχτιες υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων όσοι συµµετείχαν στην κατάσβεσή της. Για τους κατοίκους των Σπετσών, η πυρκαγιά της ης Αυγούστου ξύπνησε µνήµες από τη µεγάλη πυρκαγιά που σηµειώθηκε στην ίδια περιοχή πριν από 17 χρόνια, το καλοκαίρι του 2000.

Το γεγονός ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισµένη ως περιοχή «φιλέτο» έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Σπετσών τις έντονες υποψίες περί εµπρησµού. Ένα ακόµη γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήµατα είναι η αποκάλυψη για την… κλοπή των δύο από τις πέντε δεξαµενές νερού, βάρους τόνων η καθεµία, που είχαν τοποθετηθεί πριν από χρόνια σε καίρια σηµεία του νησιού, µε πρωτοβουλία της Αναργύρειου Σχολής.

f7

Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, οι δεξαµενές εκλάπησαν τον περασµένο Μάιο από αγνώστους, ενώ τα µέλη του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιµακίου Σπετσών είχαν κρούσει από τότε τον κώδωνα του κινδύνου, µε την ακόλουθη σχετική ανάρτηση στη σελίδα τους στο facebook: «Για να γίνει κατανοητό το µέγεθος του νερού που αποθηκεύουν αυτές οι δεξαµενές, σας αναφέρουµε ότι θα µπορούσε να γεµίσει το πυροσβεστικό µας όχηµα οκτώ φορές. Είναι κρίµα η προσπάθεια που γίνεται απ όλους να βρίσκει εµπόδια, τα οποία µπορεί σε περίπτωση πυρκαγιάς να καταστούν µοιραία για το δάσος του νησιού µας». Αξίζει να σηµειωθεί ότι η µοναδική πυροσβεστική δύναµη που υπάρχει στο νησί των Σπετσών είναι το Εθελοντικό Κλιµάκιο των ατόµων, που στη διάθεσή τους έχουν µόλις τρία αυτοκίνητα για να καλύψουν όλη την έκταση του νησιού.

Το Μουσείο Μπουµπουλίνας σχετικά µε την πυρκαγιά στις Σπέτσες:

Στην καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το αγαπηµένο µας νησί, η Team Bouboulina θα ενισχύσει στον φετινό Μαραθώνιο οποιαδήποτε δράση και κίνηση υπέρ αναδάσωσης, τοποθέτησης καινούριων δεξαµενών νερού ή ενίσχυσης της Οµάδας Εθελοντών πυροσβεστών του νησιού µας, πάντα σε συνεννόηση µε τους αρµόδιους φορείς.

f4

 

Με το ποίηµα του µεγάλου µας λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέµη

Aνέβα… Κι αν δε βρεις δρόµο, φτιάξε» απαντά το Ίδρυµα της ιστορικής Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών στη φωτιά που ξέσπασε στο κατάφυτο νησί, αναδεικνύοντας συνειρµικά ως «Homo Universalis» οικουµενικός άνθρωπος τους ανθρώπους που από την πρώτη στιγµή άνοιξαν δρόµους και έδωσαν πολύωρη και ολονύκτια µάχη µε τις φλόγες. «Το δάσος είµαστε εµείς! Τα δέντρα καίγονται, αλλά δεν ξεριζώνονται». Με αυτό το «σύνθηµα» και µε στόχο την αναδάσωση, το Ίδρυµα της ΑΚΣΣ, τη νύχτα της Πανσελήνου, στις 7 Αυγούστου, µία εβδοµάδα µετά τη µεγάλη πυρκαγιά, άνοιξε την αυλή των περίφηµων Σχολών των Σπετσών για µουσική εκδήλωση. Η εκδήλωση, που είναι η πρώτη από µία σειρά εκδηλώσεων για την αναδάσωση, έγινε υπό την αιγίδα του Ιδρύµατος, έχει ορηγούς το «Poseidonion Grand Hotel» των Σπετσών και την «tuvunu-Greek mountain tea with honey and lemon», ενώ Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

f5

Βρίσκονται: ΕνημέρωσηΣΠΕΤΣΕΣ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.