Πόρος: Μια «Συλλογή» κειµηλίων στον Άη Γιώργη

f1

Το πρώτο «πολυκατάστηµα» του Πόρου, ορόσηµο της χρυσής εποχής του εσωτερικού ιστού του νησιού.

Eίναι πενέµορφος ο παραδοσιακός ιστός του Πόρου. Τα πολύχρωµα σοκάκια του, σαν ελκυστικός λαβύρινθος, σε οδηγούν από τη µία άκρη του νησιού στην άλλη. Κάποτε, το κέντρο και η πιάτσα του Πόρου υπήρξαν στη γειτονιά του Αγίου Γεωργίου. Στη γειτονιά µε τα αρχοντικά νεοκλασικά, τις δύο µικρές πλατείες, τα καταστήµατα και τα εργαστήρια των εµπόρων και των µαστόρων, που έδιναν ζωή στην καρδιά του λόφου της Σφαιρίας και στο ιστορικό Καστέλι.

Σήµερα, που όλη η εµπορική κίνηση του νησιού έχει µεταφερθεί στην κεντρική παραλιακή οδό, δυστυχώς, λίγα πράγµατα έχουν αποµείνει να θυµίζουν τη «ζωντάνια» εκείνης της εποχής. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο απέναντι από τη Μητρόπολη της πόλης, όπου φιλοξενείται το κατάστηµα «Συλλογή» –γνωστό και ως το «παλαιό κατάστηµα του Γρίβα»–, αποτελεί ένα ορόσηµο για τον πάλαι ποτέ χαρακτήρα της γειτονιάς.

f4

Ένα κτίριο που θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του οικισµού του Πόρου. Πρόκειται για ένα κατάστηµα που, όταν το επισκέπτεσαι, ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο, καθώς διατηρεί την αυθεντική επίπλωση, τα διακοσµηµένα πατώµατα και τα ζωγραφιστά ταβάνια. Το πανέµορφο νεοκλασικό χτίστηκε το 1890 και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισµού ως «διατηρητέο µνηµείο».

Το κτίριο υπήρξε το πρώτο «πολυκατάστηµα» της εποχής του. «Το κατάστηµα από το 1930 µέχρι το 1940 είχε τριάντα υπαλλήλους. Ο παππούς µου, ο ∆ηµητρός Γρίβας, ξεκίνησε να το λειτουργεί από το 1936 µε τα παιδιά του, Γιάννη –τον πατέρα µου– και Λευτέρη» µας αφηγείται η κ. Νέλλη Γρίβα-Κυριακάκη,  εγγονή του ιστορικού ιδιοκτήτη ∆ηµητρού Γρίβα, η οποία είναι η σηµερινή ιδιοκτήτρια του καταστήµατος.

f2

Συνοµιλώντας µε την κ. Νέλλη, παρατηρείς τη λάµψη στα µάτια της, όταν σου εξιστορεί µε συγκίνηση το παρελθόν του καταστήµατος. Μας ξεναγεί στους χώρους του, χαϊδεύοντας σχεδόν ευλαβικά τα καλοδιατηρηµένα, αυθεντικά έπιπλα που το κοσµούν. «Εκείνη την εποχή, που δεν υπήρχε ο δρόµος για το Ναύπλιο, ερχόταν εδώ όλος ο κόσµος από τον Πόρο και τα γειτονικά χωριά. Στο µπροστινό µέρος του καταστήµατος εκτίθεντο µια σειρά προϊόντων, από υφάσµατα όλων των ειδών µέχρι όλα τα αναγκαία για την προίκα της νύφης, ενώ στο πίσω µέρος βρισκόταν το παντοπωλείο. Στο κελάρι, αποθήκη για τα κρασιά και το λάδι, οι συνταξιούχοι που περίµεναν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το κρασάκι τους, καθιερώνοντάς το σαν µία από τις πρώτες ταβέρνες της εποχής» συµπληρώνει η κ. Νέλλη.

«Στο κατάστηµα έρχονταν οι εύπορες παραθερίστριες από την Αθήνα, γιατί έβρισκαν τα πάντα εδώ. Ακόµα και η αείµνηστη Έλζα Λαµπράκη αναφέρεται στο κατάστηµα στα συγγράµµατά της».

f3

Στα τέλη του 1970 ξεκίνησε η αποκατάσταση του κτιρίου, που διήρκεσε περίπου τρεις δεκαετίες. Από εκείνη την εποχή, το µόνο που έχει αλλάξει στο κατάστηµα είναι τα προϊόντα και οι ανάγκες των καταναλωτών. λα τα υπόλοιπα αποπνέουν µια µουσειακή νοσταλγία. Ακόµη και το παλιό βιεννέζικο χρηµατοκιβώτιο µε τα τεράστια κλειδιά αποτελεί πλέον κειµήλιο που θυµίζει την ιστορικότητα του κτιρίου.

«Ο πατέρας µου το αναπαλαίωσε µε πολλή αγάπη. ταν το µεράκι του» µας εξοµολογείται η κ. Νέλλη. Σήµερα το κατάστηµα «Συλλογή» λειτουργεί και σας περιµένει να το επισκεφθείτε, προσφαίροντας γυαλικά υψηλής ποιότητας, επιτραπέζια σκεύη, µαχαιροπίρουνα, ποιοτικά λευκά είδη, κουζινικά και είδη µπάνιου, καθώς και τα αναγκαία για την προίκα του µωρού. Το παλιό κελάρι, από κάτω, ανακαινισµένο και αυτό, περιµένει τους κατάλληλους ανθρώπους να επενδύσουν µε µεράκι και να επαναφέρουν στη γειτονιά την παλιά της αίγλη…

Βρίσκονται: ΠΟΡΟΣ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.