Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του τύπου της Αίγινας, με τον Γιάννη Προβή

δ (5)

Από τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Προβή, διευθυντή του περιοδικού Saronic magazine έγινε ομιλία με θέμα: «Ξεφυλλίζοντας την ιστορία του τύπου της Αίγινας 1827 -2017», στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου.
Στην αίθουσα λειτουργεί από την Τετάρτη 30 Αυγούστου η έκθεση “Η Αίγινα στον τύπο” σε επιμέλεια Γιώργου Μπήτρου.

Ο κ. Γ. Μπήτρος παρουσίασε τον κ. Γ. Προβή, την διαδρομή του στην Αθηναϊκή δημοσιογραφία έως την μόνιμη εγκατάστασή του στην Αίγινα όπου μαζί με την κ. Σίλα Αλεξίου εκδίδουν το Saronic Magazine.
Πριν το ξεφύλλισμα του Αιγινήτικου τύπου, στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ. Προβής ανέφερε:

“Ο τύπος, ιδιαίτερα ο γραπτός, δεν έχει την δική του ιστορία, αποτελεί και είναι ιστορία. Είναι η ζώσα ιστορία ενός τόπου, μιας χώρας. Η παραδοχή ότι αυτά που σήμερα διαβάζουμε στα κιτρινισμένα φύλλα των αρχείων είναι ιστορία, άργησε πολύ στην Ελλάδα. Ακόμη κι εμείς οι δημοσιογράφοι, οι ρεπόρτερ, όταν τα γράφαμε δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει.
Ο ρεπόρτερ είναι ο επιτόπιος μάρτυρας που καταγράφει εγκύρως και εγγράφως, με σχόλιο ή χωρίς, το συμβάν.
Δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια στον τύπο. Υπάρχει όμως, και στο ρεπορτάζ και στο σχόλιο, η μαρτυρία και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο ντοκουμέντο. Κρατάς την είδηση και το σχόλιο το κρίνεις ανάλογα με την ματιά που εσύ θέλεις να δεις το γεγονός”.

δ (3)

Την ιστορία λοιπόν του νησιού, μέσα από τον τοπικό τύπο που καταγράφει, αποτυπώνει πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις, ήθη, έθιμα, αξίες, μας παρουσίασε στην ομιλία του ο κ. Προβής, με φόντο τα αρχεία του κ. Μπήτρου.
Ξεκινώντας από τις 24 Νοεμβρίου 1826 όπου τυπώνεται εδώ στην Αίγινα Η Γενική Εφημερίς της Ελλάδος, με πρώτο εκδότη τον Θεόκλητο Φαρμακίδη και συνεχίζοντας χρονολογικά με όλες τις εκδόσεις και εκδότες έως σήμερα.

δ DSC_0021

Βρίσκονται: ΑΙΓΙΝΑΕνημέρωση

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.