Προς Αγ. Κοσμά η πετρελαιοκηλίδα – Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Υπ. Ναυτιλίας

239394
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη ρύπανση που προκάλεσε σε Σαλαμίνα και Πειραιά η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ψυτάλλεια.
 Εν τω μεταξύ πετρελαιοκηλίδα 400 τμ εντοπίστηκε στον Αγ. Κοσμά κοντά στην ακτή. Στην περιοχή επιχειρεί αντιρρυπαντικό σκάφος και σκάφος του Λιμενικού.

Για το μεγαλύτερο ατύχημα θαλάσσιας ρύπανσης που έχει γίνει στην ελληνική επικράτεια έκανε λόγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, τονίζοντας ότι έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 200 κυβικά πετρελαιοειδή, κάποια από αυτά έχουν απαντληθεί και κάποια βρίσκονται στις ακτές.

O μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην πετρελαιοκηλίδα που κινείται υποβρυχίως και δεν μπορεί να εντοπιστεί από τα εναέρια μέσα. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι στην επιχείρηση αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης θεωρούν ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και σε περίπου είκοσι μέρες από σήμερα οι περιοχές θα έχουν καθαριστεί πλήρως.

Ως ένα βαρύ περιστατικό μείζονος σημασίας χαρακτήρισε την υπόθεση ο γ.γ. του υπ. Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, ενώ -όπως υποστήριξε- η κινητοποίηση του υπουργείου ήταν άμεση και έγινε η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση που θα μπορούσε να γίνει.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι ζητήθηκε διεθνής συνδρομή και για πρώτη φορά ενεργοποιείται ειδικό σκάφος της EMSA.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα το απόγευμα ξεκινάει η απάντληση των περίπου 2,5 τόνων καυσίμων από τις δεξαμενές τού «Αγία Ζώνη II», το οποίο βρίσκεται σε βάθος 30 μ.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας κ. Διονύση – Χαράλαμπου Καλαματιανού (καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής βρίσκεται στο Λονδίνο) συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής κ Σταμάτιος Ράπτης, ανώτατοι αξιωματικοί του Λ.Σ., ο Περιφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Περάματος και Σαλαμίνας κ. Γιάννης Λαγουδάκης και κυρία Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, ο αντιδήμαρχος του δήμου Πειραιά κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης,  βουλευτές της περιφέρειας Πειραιά και εκπρόσωποι των εταιρειών αντιρρύπανσης.

Βρίσκονται: ΑττικήΠΕΙΡΑΙΑΣΣΑΛΑΜΙΝΑ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.