Οι Σπέτσες, ένα «πνευµατικό Monaco»!

f5_16plat

Ρηξικέλευθη πρόταση του διακεκριµένου ακαδηµαϊκού ∆ηµήτρη Νανόπουλου, µε αφορµή την ανακήρυξή του σε Επίτιµο ∆ηµότη του νησιού.

Συνέντευξη στην Έτα Βασιλείου

Ως ένα νέο «πνευματικό Μonaco» οραματίζεται τις Σπέτσες ο διακεκριμένος Έλληνας Θεωρητικός Φυσικός, καθηγητής Πανεπιστημίου και ακαδημαϊκός, Δημήτρης Νανόπουλος, που ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Σπετσών, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Αρμάτας 2017».

Με αφορμή την τιμητική αυτή διάκριση, ο παγκοσμίου κύρους καθηγητής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο S, διατυπώνει τη ρηξικέλευθη πρότασή του, ανταποδίδοντας με τις ιδέες του το ενδιαφέρον του για το αγαπημένο του νησί, στο οποίο πρωτοπήγε φοιτητής πριν από 50 χρόνια ακριβώς. Ολόκληρη η συνέντευξη με τον καθηγητή κ. Νανόπουλο έχει ως εξής:

Πώς εκλαµβάνετε εσείς, ένας πολυβραβευµένος διεθνώς επιστµονας, αυτή την τιµητική ανακήρυξη σας σε Επίτιµο Δηµότη των Σπετσών, ενός µικρού αλλά πολύ µεγάλου ιστορικά και πολιτιστικά νησιού µας;

Είναι για μένα μεγάλη τιμή να ανακηρυχθώ Επίτιμος Δημότης Σπετσών, ενός τόσο ξακουστού νησιού – για την ιστορία του, την κουλτούρα του, το τόσο πλούσιο εκπαιδευτικό του υπόβαθρο, αλλά και τη φυσική του ομορφιά.
Ποια η σχέση σας µέχρι τώρα µε τις Σπέτσες, οι προσλαµβάνουσες που έχετε από το νησί Αλλάζει κάτι για εσάς µε την ιδιότητα πλέον του Επίτιµου Δηµότη Πρωτοήρθα στο νησί των Σπετσών νεαρός φοιτητής, πριν από 50 χρόνια ακριβώς, και πραγματικά καταγοητεύτηκα τόσο από το φυσικό περιβάλλον όσο και από τον σπουδαίο πνευματικό του πλούτο. Από τότε έχω επισκεφτεί τις Σπέτσες πάρα πολλές φορές.

f4_9plat

Πού να ήξερα τότε, το 1967, πού θα κατέληγε αυτή η έλξη μου για το πανέμορφο αυτό νησί. Ως Επίτιμος Δημότης, θα προσπαθήσω να συνεισφέρω στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, που είναι τόσο ανεπτυγμένο και αναγνωρισμένο για ένα μικρό αλλά – όπως μας δείχνει η ιστορία– θαυματουργό νησί. Οι αγαπημένοι φίλοι μας, Κώστας και Μίκα Κανόνη, κατόρθωσαν να μεταλαμπαδεύσουν τη μεγάλη τους αγάπη για το νησί και σε εμένα και στη σύζυγό μου.
Ως πνευµατικός άνθρωπος, µε ευρύτατο πεδίο γνώσεων και εµπειριών, µε ευρυµάθεια πέρα από την υψηλή επιστηµονική σας εξειδίκευση στις θετικές επιστµες, έχετε κάποιες σκέψεις, κάποια ιδέα, ίσως κάποιες προτάσεις σχετικά µε την ανάπτυξη των Σπετσών;

Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια οι Σπέτσες επανέρχονται δριμύτερες στο διεθνές στερέωμα, και όχι μόνο στο κοσμοπολίτικο. Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή, το διαμάντι αυτό των Σπετσών, παίζει έναν πολύ ενεργό ρόλο οργανώνοντας διεθνή συνέδρια και αναπτύσσοντας συνεργασίες με γνωστά ιδρύματα. Το Μουσείο Μπουμπουλίνας, ένας ιστορικός φάρος των Σπετσών, μπορεί να παίξει έναν εξέχοντα ρόλο. Έχω αρκετές ιδέες που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού, στη βέλτιστη υλοποίηση των υπαρχόντων σχεδίων, αλλά και στο άνοιγμα νέων οριζόντων. Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα των Σπετσών είναι η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Σπέτσες μπορούν να γίνουν ένας νέος πνευματώδης κοσμοπολίτικ0ς προορισμός, ένα νέο «πνευματικό Μonaco». Ας το προσπαθήσουμε όλοι μαζί!

Βρίσκονται: ΕνημέρωσηΣΠΕΤΣΕΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.