Το γλέντησε για τα καλά η Αίγινα

f12

Μουσικές, τραγούδια, γλέντι και χορός κυριάρχησαν στις εκδηλώσεις της 9ης Γιορτής Φιστικιού, που συνέχισε την ανοδική πορεία του καθιερωµένου πλέον θεσµού.

Της Σίλας Αλεξίου, Φωτό: Νέλλη Πετροπούλου

Πλούσια σε διασκέδαση, σε αντίθεση µε τη διοργάνωση της τελευταίας διετίας, η οποία είχε εστιάσει στα εικαστικά, αποδείχθηκε η 9η ιορτή Φιστικιού Αίγινας, που πραγµατοποιήθηκε από τις 14 έως τις 17 Σεπτεµβρίου 2017. Οι γερές βάσεις της τελευταίας διετίας ωστόσο, που επαναπροσδιόρισαν την ταυτότητα της ιορτής Φιστικιού Αίγινας ως πολιτιστικού θεσµού, αποδείχθηκαν πολύτιµες, καθώς, παρά το γεγονός ότι η 9η Γιορτή Φιστικιού δεν πήρε καµιά δηµοσιότητα εκτός Αίγινας, επισκέφθηκαν το νησί πλέον των 14.500 επιβατών (σ.σ. Κατά τι περισσότεροι από πέρυσι), οι οποίοι µετακινήθηκαν µε τα πλοία της γραµµής, ενώ δεν ήταν λίγοι και όσοι έφθασαν στο λιµάνι της Αίγινας µε σκάφη. ια την ιστορία, αξίζει να σηµειωθεί ότι η περυσινή επισκεψιµότητα (14. 337 επιβάτες) χαρακτηρίστηκε θαύµα µετά από µια περίοδο κάµψης, ενώ το ρεκόρ κατέχει η 2η Γιορτή, το 2010, µε 17.000 επισκέπτες.

f5

f11

Η φετινή γιορτή πρόσφερε στον κόσµο πολλή διασκέδαση –αυτός ήταν και ο στόχος της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Καίτης Σαλπέα–, αν και το πρόγραµµα περιλάµβανε πλήθος εκδηλώσεων εκπαιδευτικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και γαστρονοµικών για κάθε ηλικία.

f8f9

Συγκίνηση προκάλεσε η εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, στη µνήµη του σπουδαίου γλύπτη Χρήστου Καπράλου, λάτρη της Αίγινας και αδελφικού φίλου των Νίκου Νικολάου και Γιάννη Μόραλη. Στον αντίποδα, η µεγάλη συναυλία «Το πρώτο µας πάρτι», το βράδυ του Σαββάτου (χορηγία των ∆ήµων Αττικής), µε γνωστές επιτυχίες µιας άλλης εποχής, σήκωσε τον κόσµο από τις καρέκλες, ανέβασε το κέφι, πληµµύρισε το λιµάνι της Αίγινας µε νοσταλγία… Κι ενώ τα πυροτεχνήµατα φώτιζαν τον ουρανό, χαρούµενα πρόσωπα µε βουρκωµένα µάτια απολάµβαναν τη γιορτή.

f13

Είχε πολλά το φετινό πρόγραµµα. Κυριάρχησε όµως, όπως προαναφέραµε, η διασκέδαση. Από την τελετή έναρξης, µε τη 12µελή µπάντα κρουστών Quilobo και τη συναυλία των Kulamacus που ακολούθησε, έως τη βραδιά της λήξης, µε τους Αιγινήτες µουσικούς που απογείωσαν το κέφι.

f7

Η πολύχρωµη και πολύβουη εµπορική έκθεση κατά µήκος του λιµανιού έδωσε φυσικά τον τόνο της 9ης Γιορτής Φιστικιού, όπως και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Μπήτρος προσέδωσε κύρος στον θεσµό από µικροφώνου, παρουσιάζοντας µε σοβαρότητα και χιούµορ την έναρξη και τη λήξη.  Η Γιορτή είχε εµφανώς το στίγµα της δραστήριας, έµπειρης και ευρηµατικής Φλώρας Αλυφαντή, άλλοτε προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής.

f14

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι επιχειρηµατίες της παραλίας αναγνωρίζουν πλέον τα οφέλη από τη Γιορτή Φιστικιού και δεν διστάζουν να συνεισφέρουν οικονοµικά, µαζί µε τους µεγάλους χορηγούς. Άξιοι συγχαρητηρίων είναι ωστόσο και οι επαγγελµατίες που δεν ευνοούνται ιδιαίτερα, αλλά προσφέρουν για την Αίγινα – και µόνο.

f10f6

Η Αίγινα µαζί µε τον κόσµο γιόρτασε και φέτος προς τιµήν του διάσηµου καρπού της. α ήταν παράλειψη να µην αναφέρουµε τη δυσαρέσκεια ορισµένων ενοικιαστών περιπτέρων (από την Παλιά Προβλήτα προς την Παναγίτσα), εξαιτίας της δυσκολίας του κόσµου να περάσει από το σηµείο της κεντρικής σκηνής και να επισκεφθεί τα περίπτερά τους. Και του χρόνου!

Υ.Γ: Κρίµα που η ενοικιάστρια ενός περιπτέρου πάρκαρε καθηµερινά το µηχανάκι της πάνω στο πεζοδρόµιο, µπροστά στο περίπτερό της, έως την ώρα που έκλεινε η έκθεση. Κανείς δεν το είδε;

Βρίσκονται: ΑΙΓΙΝΑΕνημέρωση

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.