Η “Αρμάδα” της Παράδοσης στο λιμάνι του Πόρου

f5

Καΐκια με ιστορία και αναμνήσεις. Τα “ξύλινα τείχη” της ελληνικής παράδοσης, έδεσαν για τρεις μέρες στον όμορφο Πόρο, για το 5ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών.

Γράφει ο Μπ. Κανατσίδης

Φωτογραφίες: Μ. Κανατσίδης, Α. Δημητριάδης, Κ. Νομικού

Πανέμορφα, υπερήφανα σκαριά. Διαμάντια της Ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης. Καΐκια με ιστορία, φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, από ανθρώπινο χέρι.
Μερικά από τα μοναδικά χειροποίητα σκαριά, στόλισαν για τρεις μέρες το γραφικό λιμάνι του Πόρου, από τις 5 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου. Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών και ο Δήμος Πόρου διοργάνωσαν στο νησί, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σαλόνι Ελληνικών Παραδοσιακών Σκαφών.

f3
Διαχρονικά, το Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το διαρκές έγκλημα που συντελείται, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που με σειρά οδηγιών της αποζημιώνει τους αλιείς ώστε να σπάνε τα καΐκια τους αφού τα αποσύρουν από την αλιεία και καταθέσουν τις σχετικές άδειες. Αυτή η τακτική έχει σαν αποτέλεσμα να μετράμε σήμερα περισσότερα από 12.000 σπασμένα σκάφη.

f2

Η Ελληνική Παραδοσιακή Ναυπηγική αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αυτή την κληρονομιά προσπαθούν να προστατέψουν και να αναδείξουν οι διοργανωτές με το ναυτικό σαλόνι.
Στο λιμάνι του Πόρου συγκεντρώθηκαν και φέτος σκαριά κάθε τύπου (Τρεχαντήρια, Περάματα, Λίμπερτυ και Καραβόσκαρα) καθώς και πλήθος μικρών ντόπιων βαρκαλάδων που ελλιμενίζονται μόνιμα στον Πόρο. Όλα αποτελούν δημιουργίες παραδοσιακών ναυπηγείων που απειλούνται με εξαφάνιση.

f3
Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν μουσικές βραδιές & καλλιτεχνικά δρώμενα.
Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, η γειτονιά των ψαράδων, η γραφική Πούντα με τις ταβέρνες της, γέμισε με κόσμο για την ανοικτή συναυλία του Νίκου Οικονομίδη και της Κυριακής Σπανού. Οι νησιώτες μουσικοί πλημμύρισαν με αιγαιοπελαγήτικες μελωδίες την παραλία του Πόρου και ξεσήκωσαν τον κόσμο σε χορό.

f1
Το Σάββατο, ο άστατος καιρός ανάγκασε τους διοργανωτές να μεταφέρουν την προγραμματισμένη συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου/ Β’ Δημοτικού, ωστόσο, το συγκρότημα του Σπύρου Μπάλιου από την Πάρο, ταξίδεψε το κοινό με παραδοσιακές μελωδίες από την Μεσόγειο, τη Μικρά Ασία και τα ελληνικά νησιά.
Η συναυλία του Σαββάτου συνοδέυτηκε κι από μπαρμπεκιού με υπέροχες ψητές σουπιές, σουβλάκια και κρασί.

f6
Οι επισκέπτες του Ναυτικού Σαλονιού, είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν τις εκθέσεις της Aλεξάνδρας Αθανασιάδη «Θραύσματα» στην γκαλερί CITRONNE και τις «Γλαύκες» της Αφροδίτης Λίτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η έκθεση φωτογραφίας «Αναζητώντας τον Πόρο» στο ισόγειο του Δημαρχείου αλλά και οι ζωγραφιές των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Πόρου με θέμα «Αιγαιοπελαγίτικα Καΐκια» που φιλοξενήθηκαν στο κρηπίδωμα που πραγματοποιήθηκε το Σαλόνι.

f4
Το 5ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, ολοκληρώθηκε με τον διάπλου των σκαφών, στο κανάλι του Πόρου, την Κυριακή το μεσημέρι.
Οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 2018, με μοναδικό στόχο τον αγώνα για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Παρατράγουδα και σοβαρός τραυματισμός του Μ. Βερνίκου

Ένα σοβαρό περιστατικό σημάδεψε την άφιξη των παραδοσιακών σκαφών στο λιμάνι του Πόρου, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ημερόπλοιο προσέγγισε στο λιμάνι του Πόρου και παρά τις διαμαρτυρίες των διοργανωτών του Ναυτικού Σαλονιού, προσέδεσε στον χώρο που είχε καθορισθεί για την πρόσδεση των παραδοσιακών σκαφών.
Στο σημείο βρίσκονταν άνθρωποι της διοργάνωσης του Ναυτικού Σαλονιού, ανάμεσα τους ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πόρου κ. Αλέξανδρος Δημητριάδης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών κ.κ. Μάνος Βερνίκος και Αννίκα Μπαρμπαρίγου. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά την άφιξη των παραδοσιακών σκαφών εκείνη τη στιγμή στο λιμάνι, δεν βρισκόταν κανείς από το Λιμεναρχείο Πόρου για να διασφαλίσει τόσο τον σωστό ελλιμενισμό των σκαφών του Σαλονιού, όσο και του ημερόπλοιου, το οποίο θα έπρεπε να δέσει σε άλλο σημείο.
Βλέποντας το ημερόπλοιο να δένει στην καρδιά της έκθεσης, και αφού δεν υπήρχε κανείς από το λιμεναρχείο εκεί, οι διοργανωτές πλησίασαν διαμαρτυρόμενοι ζητώντας από τους αξιωματικούς του πλοίου, να δέσουν στο προβλεπόμενο σημείο εκτός της έκθεσης.
Ξαφνικά, μέλος του πληρώματος του ημερόπλοιου έσπρωξε με δύναμη τον κ. Μάνο Βερνίκο, ο οποίος σωριάστηκε στο έδαφος και τραυματίστηκε.
Όπως ήταν φυσικό, δημιουργήθηκε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους ανθρώπους του Λ.Τ. Πόρου και τα πληρώματα των παραδοσιακών σκαφών, με το πλήρωμα του ημερόπλοιου. Παρά την ένταση και παρά την παραβίαση του υποδεικνυόμενου χώρου πρόσδεσης από το ημερόπλοιο, το Λιμεναρχείο εξακολουθούσε να είναι απόν από τον χώρο και τελικά όργανά του, έφτασαν στο σημείο μόνο αφού οι διοργανωτές τηλεφώνησαν και κατήγγειλαν την βιαιοπραγία κατά του κ. Βερνίκου και την αυθαίρετη πρόσδεση του πλοίου.
Στο σημείο έφτασαν άμεσα άνθρωποι του δήμου Πόρου και ιατρός, προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στον κ. Βερνίκο. Όπως αποδείχθηκε, ο τραυματισμός του ήταν αρκετά σοβαρός και χρειάστηκε η διακομιδή του με ασθενοφόρο του Δήμου καταρχήν στο Κ.Υ. Γαλατά και στη συνέχεια σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αθήνα.

Βρίσκονται: ΕνημέρωσηΠΟΡΟΣ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.