Ο κύκλος δεν έκλεισε…

f1

Η γλύπτρια Helen Mudie-Ιωαννίδου από το 1999 ζει µόνιµα στην Αίγινα και εξακολουθεί να εµπνέεται και να δηµιουργεί.

Κείµενο – φωτό: Νέλλη Πετροπούλου

Γεννηµένη στη Σκοτία, η γλύπτρια Helen Mudie-Ιωαννίδου ζει από το 1999 µόνιµα στην Αίγινα, όπου εµπνέεται και δηµιουργεί. Συναντήσαµε την Έλεν στο σπίτι της, στα Βροχεία, όπου ζει µε τον σύζυγό της Κώστα Ιωαννίδη, απολαµβάνοντας τη θέα της µαγευτικής Μονής και των Μεθάνων, παρέα µε κάποια από τα έργα της, που διακοσµούν το σπίτι και τον κήπο.

Εκεί διατηρεί και το εργαστήριό της, όπου φυλάσσεται ο αγαπηµένος της Κούρος. ένας σύγχρονος Κούρος, ο δικός της Κούρος, όπως µας είπε, σε φυσικό µέγεθος από πηλό. Η µεγάλη της αγάπη άλλωστε είναι ο πηλός, εξ ου και τα περισσότερα έργα της είναι αγάλµατα από πηλό, ενώ στη ζωγραφική προτιµά τις ακουαρέλες.

f3
Πριν από δύο µήνες η Έλεν και ο Κώστας επινόησαν µια pop-up exhibition, όπου ο Κούρος βγήκε για… περίπατο στα ρηχά νερά του υγρότοπου του Μαραθώνα Αίγινας και άφησε τα αποτυπώµατά του στην άµµο, απουσία κοινού. Η κίνηση, τα βήµατα και τα αποτυπώµατα αποδόθηκαν φωτογραφικά από τον Κώστα Ιωαννίδη. Ενθουσιασµένοι όµως από τη… µοναχική έξοδο του Κούρου, οι δύο καλλιτέχνες σκέφτονται την επόµενη εξόρµησή του, σε ένα διαφορετικό happening, και πιθανόν αυτή τη φορά να µοιραστούν την εµπειρία µε το κοινό.

Η Έλεν έχει συµµετάσχει σε πολλές οµαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Σκοτία, ενώ έργα της αποτελούν µέρος της συλλογής της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, καθώς και µέρος ιδιωτικών συλλογών ανά τον κόσµο.

 

f4

Γλυπτά της επίσης εκτίθενται σε γκαλερί στην Αίγινα, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη. Η Σκοτσέζα εικαστικός έζησε για έξι χρόνια στην Τουρκία, όπου δίδαξε εικαστικά και µουσική στη Σχολή ∆ιεθνούς Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, ενώ παράλληλα διατηρούσε εκεί εργαστήριο.

Στην Αίγινα, το 2015, παρέδωσε σε ενήλικες σεµινάριο ανθρωποµορφικής γλυπτικής µε πηλό, στο εργαστήριο της κεραµίστριας Θεοδώρας Χωραφά, δουλεύοντας µε ζωντανό µοντέλο. Η πρώτη της ατοµική έκθεση στην Αίγινα έγινε το 2004 στην γκαλερί «Έγινα – Αίγινα». Στην ίδια γκαλερί το 2014 γνωρίσαµε τη σειρά των γλυπτών της µε τίτλο «Circles», ανθρώπινες µορφές µέσα σε κύκλο. πως µας είπε η ίδια, ο κύκλος αυτός δεν έκλεισε, έχει πολλά να δώσει ακόµη. Και το διαπιστώσαµε µε την επίσκεψη στο εργαστήριό της, όπου δουλεύει ένα νέο γλυπτό καθισµένο σε κύκλο, κυκλικό ξύλινο πλαίσιο.

f2

Το 2010 συµµετείχε µαζί µε 17 Έλληνες κεραµίστες στην έκθεση «Κεραµικές συνοµιλίες», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, σε επιµέλεια της Θεοδώρας Χωραφά και της Μαργαρίτας Εκκλησιάρχου. Επανήλθε στο Μουσείο το 2015, µε την έκθεση «Σύγχρονοι Μύθοι», µαζί µε τις γλύπτριες Κλειώ Μακρή και Laure Gaudebert, µε κεραµικά έργα εµπνευσµένα από το Μουσείο. Γι’ αυτή την έκθεση η λεν έφτιαξε το µεγαλύτερο γλυπτό της, τον Κούρο, αλλά και την αντίστοιχη Κόρη. Η Κόρη σήµερα βρίσκεται στην γκαλερί «Έγινα – Αίγινα». Αριθµηµένο αντίτυπο του έργου σε µπρούντζο κοσµεί γκαλερί της Μυκόνου, ενώ αντίστοιχο αντίτυπο του Κούρου βρίσκεται σε γκαλερί της Σαντορίνης.

Βρίσκονται: ΑΙΓΙΝΑΕνημέρωση

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.