ΠΝΟ: απεργία ή πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση;


Θα αποφασίσουν απεργία μέσα στο καλοκαίρι οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ ή θα δώσουν πίστωση χρόνου στον Χάρη Παμπούκη; Οι εκτιμήσεις είνβαι προς το παρόν διφορούμενες και όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση της ΠΝΟ αργότερα μέσα στην ημέρα ή αύριο.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, το ενδεχόμενο ακόμα και απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να συζητήσουν κατά την συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, σήμερα Τρίτη ή το αργότερο αύριο, μετά την συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, κ. Χάρη Παμπούκη για ζητήματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό τους.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών ο υπουργός κατά την συνάντηση τους εμφανίστηκε επιφυλακτικός, υπέρ του περαιτέρω διαλόγου μαζί τους και τους είπε πως θα απαντήσει επί των αιτημάτων τους εντός της εβδομάδας είτε γραπτώς είτε ενδεχομένως έχοντας μια νεα συνάντηση μαζί τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας «αναζητούνται και ευφυείς λύσεις».

Ανοικτός για διάλογο εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παμπούκης και για το ζήτημα της επιστράτευσης των ναυτικών.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ κ. Γιάννης Χαλάς ανέφερε ότι «το περιεχόμενο του νομοσχεδίου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και εάν δεν διαφοροποιηθεί σε ότι μας αφορά θα υπάρχει πρόβλημα», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις περαιτέρω αντιδράσεις τους.

Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η ΠΝΟ χαρακτήρισε ως «εξοργιστική και προκλητική» την απόφαση της κυβέρνησης «να συμπεριλάβει διατάξεις στο άρθρο 44 του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» με τις οποίες κυριολεκτικά ισοπεδώνονται τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών, τα οποία διαμορφώθηκαν ύστερα από σκληρούς, αλλεπάλληλους αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Όπως γίνεται αμέσως αντιληπτό με την ανάγνωση του παραπάνω άρθρου, καταργούνται ουσιαστικά όλες οι διατάξεις του Ν. 3075/2002 που προβλέπουν, εκτός των άλλων, όλες τις αναπροσαρμογές και τις αυξήσεις των συντάξεων του ΝΑΤ ενώ παράλληλα επέρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων των απόμαχων ναυτεργατών κατά 6% αναδρομικά από 1/1/2011».

Από την άλλη, κατά την Καθημερινή, σε θετικό κλίμα, διεξήχθη η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη, με τα μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών έθεσε στον υπουργό το θέμα της επιχορήγησης του ΝΑΤ, το Ασφαλιστικό, το άρθρο 44 παρ. 1 του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» και το ζήτημα της πολιτικής επιστράτευσης.

Οι ναυτεργάτες υποστηρίζουν ότι με το άρθρο 44 ισοπεδώνονται θεμελιώδη συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα: μειώνονται οι συντάξεις κατά 6%, μειώνεται η επιχορήγηση στο ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2011 και κατά 100 εκατ. για το 2012, ενώ σχεδόν διπλασιάζεται ο ΛΑΦΚΑ για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, μειώνονται τα επικουρικά κ.ά.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύθηκε να μελετήσει τα αιτήματα των ναυτεργατών και να απαντήσει το συντομότερο.

Ο Χάρης Παμπούκης, σε διάλογό του με τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να ζητήσει να γίνει κοινωνικός διάλογος, ώστε στο πλαίσιο του εφικτού να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις για τους Έλληνες ναυτικούς και τη Ναυτιλία, που η κυβέρνηση και ο τόπος πρέπει ιδιαίτερα να τιμούν.

Για το θέμα της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτικών, τόνισε ότι κανένας δεν είναι ευτυχισμένος με αυτή την κατάσταση.

Συνδικαλιστικές πηγές ανέφεραν ότι αύριο, κατά πάσα πιθανότατα, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και θα εξετασθούν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συνάντηση με τον υπουργό.

Βρίσκονται: ΑττικήΠΕΙΡΑΙΑΣ

Tags:

About the Author:

RSSComments (0)

Trackback URL

Comments are closed.